Klummer – DUS

Iran-sanktioner er en test af læren fra 1. verdenskrig

15 november, 2018|

af Hugo Gaarden De amerikanske sanktioner mod Iran og europæernes forsvar af atom-aftalen bliver en test på den multilaterale verdensorden, som Emmanuel Macron lagde

Afrapportering : Selskabet’s Brexit-studietur til London 29.10.18 – 3.11.18

13 november, 2018|

Toldunion og Indre Marked, backstop, take back control, no deal scenarie, en skilsmisseregning på 39 mia. pund1, grænsekontrol, fup og fakta i en valgkamp og i en efterfølgende diskussion ført på følelser, snarere end saglige argumenter...

Endnu mere Trump-show, men magten svækkes

9 november, 2018|

Midtvejsvalget vil uvægerligt føre til en optrapning af konflikten mellem den amerikanske præsident og hans modstandere, og samtidig ses de første tegn på Trumps sva

Trumps første skridt mod et autoritært styre

9 november, 2018|

Donald Trumps fyring af justitsminister Sessions viser, at præsidenten ekstremt hurtigt vil have standset Mueller-undersøgelsen – inden Kongressen kan gribe ind. Kampen om Trump, forfatningen og det amerikanske demokrati er begyndt.

Når Bosnien vælger tre præsidenter

5 november, 2018|

Søndag den 7. oktober gik bosnierne til valg, og Silba var på pletten. Foreningen Silba udsender valgobservationsmissioner til en række lande - blandt andet på Balkan - og Bosnien-Hercegovinas valg var ingen undtagelse. Bosnierne skulle vælge intet mindre end tre nye præsidenter, tre parlamenter, tre regionale præsidenter og vicepræsidenter samt repræsentanter til ti kantoner.

Postkort fra Romklubbens 50 års-jubilæum

5 november, 2018|

Et politisk moderskib i den internationale debat gjorde status over de første 50 år og så frem mod den eneste dagsorden, vi nødvendigvis kommer til at forholde os til i de kommende årtier, nemlig klimaudfordringen. Selskabets praktikant var med.

Generationsskifte i det politiske landskab

30 oktober, 2018|

Unge vælgere med krav om handlekraft står bag Merkels skridtvise afgang og den fundamentale omvæltning af tysk partipolitik. Tyskerne bevæger sig ikke ud på fløjene, men midten bliver forandret. Får vi mere handlekraft efter populismens tomme protest?

Afrika : Håbløshedens og håbets kontinent

23 oktober, 2018|

Korruptionen florerer i et Afrika, hvor væksten ligger på omkring 5 pct., mens halvdelen af befolkningen lever kummerligt. Men der er også flere muligheder end i resten af verden, også for erhvervslivet. Dét, verden mangler, er en egentlig Afrika-politik.

EU Military Cooperation and National Defense

22 oktober, 2018|

Daniel Keohane opfordrer til at præcisere begrebet ’strategic autonomy’, et kernebegreb i EU’s 2016 Global Strategy. Keohane fremhæver at begrebet til stadighed bliver italesat som en trussel mod NATO, dvs. som en erstatning. Forfatteren argumenterer endvidere for at et udvidet militærsamarbejde ikke underminerer NATO, som det har været bekymringen i London og Washington, men derimod bygger på et ønske om at drage fordel af en samtænkning af ressourcer og militærkapacitet, i erkendelse af den gensidige afhængighed. Keohane fremhæver også en strukturel udfordring der består i at det militære samarbejde i rammen af EU ledes af landendes udenrigsministre, hvilket ikke fremmer forsvarsministrenes engagement i formålet. 

Den usynlige grænse hindrer Brexit

17 oktober, 2018|

Britisk udtræden af EU uden en aftale er nærmest en umulighed, og mere og mere tyder på en ny folkeafstemning eller en aftale om en tæt tilknytning til EU. Det kan måske føre til Nordirlands løsrivelse fra UK, og følger Skotland efter?

Højre-populismen bremset i Bayern

17 oktober, 2018|

Delstatsvalget i Bayern var et forsmædeligt nederlag for CSU, og AfD klarede sig dårligere end ventet. Men det var også et nederlag for den bitre modstand mod Merkels flygtningepolitik og de borgerlige partiers forsøg på en højredrejning. Populismen i Europa er bremset.

Kina bliver stærkere af Trumps handelskrig

11 oktober, 2018|

USA kan ikke banke Kina på plads i handelskrigen. Kina overhaler uundgåeligt USA. En skærpet konflikt kan på sigt ende i krig. Henry Kissinger advarer mod en konfrontation og anbefaler partnerskab

“Beijings geostrategiske målsætninger i Afrika interesserer ikke den offentlige opinion i Kina”

1 oktober, 2018|

Rundhåndede løfter fra Kina med lovning på investeringer på op mod 60 mia. på det afrikanske kontinent får en blandet modtagelse af kineserne, ifølge vores kronikør.

Ny Brexit-afstemning er på trapperne

26 september, 2018|

En ny britisk folkeafstemning bliver mere sandsynlig - eller et snarligt nyvalg. Labour rykker sig tættere på EU, og der er voksende tilslutning til at blive i EU. Derfor bør EU arbejde målrettet for at få briterne til at blive i stedet for at se passivt på deres borgerkrig.

Postkort fra Vestbalkan-EU seminar

24 september, 2018|

DUS’ Charlotte Flindt Pedersen i samtale med Daniel Stefanov og Florian Bieber ved årets Seminar on the Western Balkans and the EU seminar.

Top-aktivitet i hele verden

24 september, 2018|

De kommende måneder bliver nogle af de mest dramatiske og skelsættende for flere regioner kloden over. Nye aktører er gået i aktion, og EU forsøger at spille en global rolle, selv om det knager gevaldigt internt i EU, ikke mindst med den politiske borgerkrig i Storbritannien.

Spanien : Når ideologi og identitet flyder sammen

11 september, 2018|

De catalanske nationalisters kamp for løsrivelse fra Spanien har domineret spansk politik de seneste år. Med en afsat selvstyrepræsident på flugt i Tyskland og andre toppolitikere i fængsel kan separatisterne ikke bruge deres flertal i det regionale parlament til noget. Og regeringen i Madrid kan ikke i længden leve med, at et af landets økonomiske kraftcentre er paralyseret politisk.

EU tager første skridt til en uafhængig kurs

6 september, 2018|

Med Tyskland og Frankrig i spidsen begynder EU-landene at optræde mere uafhængigt i forhold til Trumps USA. Det tager sigte på at undgå en konflikt om Iran, men det betyder også, at enstemmigheden er på vej ud af EU’s udenrigspolitik.

Tyskland vil løsrive sig fra Trumps sanktionspolitik

27 august, 2018|

Donald Trumps krig mod USA’s justitsvæsen og efterretningstjenester begynder at få konsekvenser. Det forfatningsbaserede system går imod ham, og nu vil Tyskland gøre sig uafhængig af USA’s rolle i betalingssystemet. Tyskland vil ikke tvinges til at følge Trumps sanktioner, f.eks. mod Iran.

EU i et skæbneår

21 juni, 2018|

Europa står over for tre udfordringer: de interne med reformer, migration og sammenhæng; etablering af en ny relation til Storbritannien; og en mere uafhængig udenrigs- og sikkerhedspolitik. Tyskland er kernen, men den eneste samlende skikkelse i EU, Merkel, udfordres af sine egne og af Donald Trump. Vælter hun, vælter det nuværende EU.

Brexit, en trussel mod Vestens enhed

12 juni, 2018|

Europa har ikke for alvor noget andet sted at gå hen, hvis Vesten splittes, således hvis NATO bliver utroværdig. Og truslen om just dette er så overhængende som nogensinde. Dette skyldes især Brexit, der frem for noget rummer kimen til en opløsning af Vesten.

Konflikt mellem Trump og EU er uundgåelig

12 juni, 2018|

Europa bliver nødt til at gå til massiv modstand mod Trumps egenrådige politik og lægge op til et stærkere samarbejde med resten af verden. Trump vil utvivlsomt lave en fredsaftale med Nordkorea, men han ødelægger relationerne til samtlige allierede. Den vestlige verdensorden synger på sit sidste vers.

Atomvåben betaler sig

5 juni, 2018|

Donald Trump har mødt sin overmand i Kim Jong-un, hvad forhandlingstaktik angår, men optakten til topmødet i næste uge mellem de to viser også, at USA’s magt er blevet stærkt udhulet, og at andre aktører får en voksende rolle. Det har betydning for Europa. Vil europæerne blive mere aktive på globalt plan?

Italien bliver en vital europæisk udfordring

29 maj, 2018|

Sammenbruddet af den populistiske regering i Italien kan kaste EU ud i en dybere krise end den græske, og det tvinger EU-landene til én gang for alle at tage stilling til betingelserne for at være med i euroen – og for at hjælpe medlemslande i nød. Skal et EU-land kunne sendes på kur uden for euroen?

Kina er nu en stærkere økonomisk-politisk magt end USA

22 maj, 2018|

Xi Jinping gav Donald Trump et ydmygende nederlag om den truende handelskrig, og det skete i strategen Sun Tzu’s ånd: At vinde uden kamp. Det manifesterer magtskiftet mellem Vest og Øst, og Trumps buldrende trusler viser sig hule. Et nyt amerikansk forum lægger i Kissingers ånd op til dialog med Kina og ikke konfrontation.

Europas sværeste valg: En konflikt med Trump

16 maj, 2018|

De europæiske lande drøfter, hvordan de skal forsvare Iran-aftalen og deres egne virksomheder mod Trumps sanktioner. Tør de optræde selvstændigt som en global magt, eller bøjer de sig for Trump? De kan lære af kineserne, som ikke lader sig skræmme, og som kan tvinge Trump til kursændring.

Ny krig i Mellemøsten kan føre til atomkapløb

9 maj, 2018|

Europa og USA risikerer en politisk-økonomisk konfrontation, efter at Trump har trukket USA ud af atomaftalen om Iran. Vil EU-landene gå imod nye amerikanske sanktioner for at bevare aftalen? Europa frygter langtrækkende konsekvenser med et nyt globalt atomvåbenkapløb.

Diplomatisk chance med Korea og EU

26 april, 2018|

Forhandlinger om Nordkoreas atomvåben samt europæiske bestræbelser på at reducere eller afslutte sanktioner over for Rusland kan føre til en renæssance for diplomatiet.

Europa må lave en Mellemøst-strategi

19 april, 2018|

Det vestlige angreb på syriske kemi-anlæg ændrer ikke krigens gang i Syrien, men det understreger behovet for en europæisk Mellemøst-strategi med et aktivt engagement. Ellers vokser risikoen for en omfattende krig i Mellemøsten mellem Israel og Iran.

Risiko for ny krig i Mellemøsten

11 april, 2018|

Gift- og missilangrebene i Syrien handler om langt mere end den syriske borgerkrig. De kan ikke ses isoleret fra Iran, og de kan endog få betydning for en eventuel aftale om Nordkoreas atomvåben.

Kinesiske virksomheder får en dominerende rolle

5 april, 2018|

USA taber en handelskrig med Kina, og allerede nu begynder USA at trække truslen om handels-tariffer tilbage. Kinesiske virksomheder hører i dag til verdens største, og de vil komme til at dominere verdens erhvervsliv, som amerikanske selskaber har gjort det.

Europa må tage en global førerrolle

28 marts, 2018|

Donald Trump er blevet en belastning for det internationale, liberale system, og han er blevet utroværdig som leder af den vestlige verden. De europæiske lande må tage et opgør med Trump og sætte sig i spidsen for det internationale samarbejde.

Vesten bliver overhalet af Kinas beslutningskraft

21 marts, 2018|

Præsident Xi Jinpings styrkede magt understreger Kinas langtidsplanlægning, og det bliver en mægtig udfordring for de vestlige lande, ikke mindst for erhvervslivet.

Atomvåben – når David er stærkere end Goliat

12 marts, 2018|

Nordkoreas Kim Jong-un har overrasket alle med et genialt skaktræk, men både Kim Jong-un og Donald Trump kan ende som vindere, om end der er enorme storpolitiske udfordringer. Overraskende udenrigspolitiske beslutninger er slet ikke usædvanlige.

Merkel har genskabt klassisk politik

7 marts, 2018|

Den tyske kansler har genetableret den politiske midte og gør de evindelige splittelsesprognoser til skamme. Hun viser, hvordan populismen og ekstremerne kan holdes i ave ved at genskabe demokratiets kerne: kompromisset.

Brexit bliver kaotisk

1 marts, 2018|

Briterne forsøger at få en tilknytning til EU, der bør ses som en advarsel for Danmark: Man får ingen indflydelse ved både at være inde og ude. Man må vælge. Men vil Danmark det?

Europa på vej mod selvstændig kurs

22 februar, 2018|

Med Tyskland og Frankrig i spidsen indtager Europa en mere selvstændig kurs især over for USA, men det handler snarere om en stærkere eurozone end om et stærkere EU, og det understreges også af, at Angela Merkel netop har styrket sin position.

Ender politisk stormvejr med et skibbrud?

14 februar, 2018|

Tøvejr i Korea, personproblemer omkring en ny tysk regering, risiko for en ny Mellemøst-konflikt og britisk forbliven i EU – det er den politiske vejrudsigt for bare én uge. Tysk ambassadør efterlyser en strategisk handlingsplan for EU.

Risiko for en ny kold krig

7 februar, 2018|

Med udviklingen af nye atomvåben og en mere konfrontatorisk linje flere steder, er der en voksende risiko for, at vi bevæger os ind i en ny kold krig, hvor cybervåben og atomvåben kan blive brugt i et uoverskueligt spil. Vil Europa træde ind på scenen med sin egen dagsorden?

Retsvæsenet i USA trues. Det kan ramme verden

31 januar, 2018|

Præsident Donald Trump rydder langsomt, men systematisk uafhængige toppersoner i det amerikanske retsvæsen af vejen for at få fjernet undersøgeren Robert Mueller. Det truer demokratiet i USA, men det truer også det vestlige, lovbaserede internationale system.

Demokratiet i Vesten vakler

24 januar, 2018|

KLUMME: Den komplicerede og langvarige proces med at danne ny regering i Tyskland får mange til at pege på et demokrati-problem. Nu er det ikke blot populisterne, der rokker ved demokratiet, men også eliten. Er en selvødelæggelse på vej?

Resten af verden tager over efter Trump

10 januar, 2018|

KLUMME: Den vestlige verdensorden er definitivt ved at slutte. Det viser de første forhandlinger mellem Nord- og Sydkorea, Kinas selvbevidsthed og voksende rolle samt de europæiske bestræbelser på at klare sig uden Trumps USA.

EU står ved skillevej

6 december, 2017|

EU-landene går en ekstrem svær tid i møde med Brexit og reformer af euro-zonen. EU risikerer at gå op i limningen på grund af løsrivelsestendenser og magtkampe mellem kommissionen og regeringer. Der er et eklatant behov for nye demokratiske spilleregler.

Afrikanske langtidspræsidenter under pres

17 november, 2017|

Det er igen aktuelt at trække en artikel fra Udenrigs frem i lyset. Her fra temanummeret om Afrika, som udkom i juni 2017.

Trump overlader Asien til supermagten Kina

17 november, 2017|

Asien-rejsen var en publicity-succes for Trump, men han overlod reelt scenen til den nye supermagt Kina og isolerer sig handelsmæssigt. Det bør være et wake-up call for Europa, der bør træde ind på den østasiatiske scene.

En svag Trump banker på Xi’s stærke port

25 oktober, 2017|

Trump besøger Xi i næste måned, og han står i en ualmindelig svag position, uanset om der skal forhandles om handel, Nordkoreas atomvåben eller atomaftalen med Iran. Han isolerer sig i forhold til de europæiske allierede – og sine egne i Kongressen.

Xi som verdens stærkeste leder

18 oktober, 2017|

2017 er vidne til et globalt magtskifte med den kinesiske præsident Xi som en langt stærkere leder end Trump. Det kan føre til spændinger med USA. Xi har styrket sin interne magt, og det kan betyde, at han lægger op til en række reformer – uden at slække på den politiske kontrol.

Euroen vil stadig blive domineret af Tyskland

4 oktober, 2017|

Kansler Angela Merkel blev nok svækket ved det tyske valg, men en tre-parti-regering kan skabe mere dynamik i Europa sammen med den franske præsident, og så vil Tyskland fortsat komme til at dominere euro-zonen og dermed EU.

Nordkorea-krisen kan blive en diplomatisk verdenskrig

21 september, 2017|

Krisen om Nordkoreas atomvåben er blevet skærpet, og den kan ende i en diplomatisk verdenskrig. Kina har været nøglen til en løsning, men risikoen for Kina er, at Rusland vil holde liv i Nordkorea. Tyskland vil gerne deltage i forhandlinger. Kommer der en ny Wiener-kongres?

Angela Merkels form for magt

29 august, 2017|

I kølvandet af arrangementet Tysklands valg - Europas skæbne torsdag den 24. august er det passende at bringe en gammel artikel frem i lyset igen. Artiklen er skrevet af Per Øhrgaard, professor emeritus på CBS og en af Danmarks førende tysklandseksperter.

Kina er ved at etablere et superkontinent

18 august, 2017|

Er den nye 'Silk Road' Kina's svar på Marshall Planen? Læs her om projektets udfordringer, omfang og potentiale.

Formandens 4. maj-tale

5 maj, 2017|

Formand Lykke Friis' Lysfesttale i Haderslev den 4. maj 2017. Læs den her.

Anders Samuelsen: Danmark skal være forkæmper for globaliseringen

10 marts, 2017|

Udenrigsminister Anders Samuelsens tale i Det Udenrigspolitiske Selskab den 9. marts 2017.

EU – Europas Livlæge

16 januar, 2017|

Af Josephine H. Daniel Hansen, stud.scient.pol. Næstformand for Det Udenrigspolitiske Selskab U35.

Tal vid 70-årsfirande av Det Udenrigspolitiske Selskab

10 november, 2016|

Tale af den tidligere svenske stats- og udenrigsminister, Carl Bildt, ved Det Udenrigspolitiske Selskabs 70-års jubilæum.

Timo Soini om “Security in the Baltic Sea Area”

9 september, 2016|

Den finske udenrigsminister Timo Soini talte til Det Udenrigspolitiske Selskab den 7. september 2016.

Ukraine-krisen: Selvforskyldt?

5 juli, 2016|

Henrik Schmiegelow
 fremstiller her nogle af de mere betydningsfulde, der ledte op til annekteringen af Krim-halvøen.

EU og Storbritannien

27 juni, 2016|

Skrevet af af Sten Hansen, forhenværende rektor, medlem af Det Udenrigspolitiske Selskab.

Udenrigsminister Kristian Jensen fremlægger ny udviklingsstrategi

20 juni, 2016|

Regeringen vil orientere Danmarks udviklingspolitik mod fire strategiske pejlemærker. Læs mere her.

Debatten fortsætter

8 juni, 2016|

Der er blevet sagt og skrevet meget om ambassadør Peter Taksøe-Jensens udredning af dansk udenrigspolitik. Her er samlet et bredt udpluk af relevante indlæg til debatten.

Et nyt Taiwan med store udfordringer

19 maj, 2016|

Taiwans nye præsident Tsai Ing-wen og hendes regering starter arbejdet d. 20 maj. Dermed står Tsai Ing-wen og DPP med det fulde ansvar for en lang række udfordringer med økonomien, krav om opgør med fortiden og ikke mindst med forholdet til Kina.

Har Europa brug for en ny sikkerhedsaftale?

22 marts, 2016|

Skrevet af Ambassadør for den Russiske Føderation i Danmark, Mikhail Vanin.

Boundless Crises, Reckless Spoilers, and Helpless Guardians

12 februar, 2016|

By Wolfgang Ischinger. The international order may be in its worst shape since the end of the Cold War. Those trying to keep the peace are overwhelmed and often helpless in the face of seemingly endless crises and reckless spoilers.

På randen af Brexit: Perspektiver på den britiske genforhandling

28 januar, 2016|

Af Maja Kluger Rasmussen er ph.d. og senioranalytiker ved Tænketanken Europa.

Kan Kina håndtere Taiwan som et normalt land?

18 januar, 2016|

Af Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner og valgobservatør under International Election Observer Mission (IEOM).

Retsforbeholdet før og nu

26 november, 2015|

Hvis du fortsat er i tvivl omkring hvad du skal stemme den 3. december så har Ambassadør Poul Skytte Christoffersen skrevet en spændende gennemgang om retsforbeholdet før og nu.