Polen og Ungarn

8.-17. april 2018

I april tager Selskabet på studierejse til Polen og Ungarn. Vi starter i Warszawa, rejser via Krakow og Bratislava og afslutter turen i Budapest. 

Se prospektet for rejsen her.

______________________________________________________________________________________________________________________

Zimbabwe og Botswana

27. september-7./8. oktober 2018

 

    

 

Afrikansk optimisme

Selskabets første studierejse til det sydlige Afrika besøger to lande, der på trods af naboskab næppe kunne frembyde større kontraster: Zimbabwe har gennem de seneste 20 år været et sindbillede på en klassisk afrikansk fejlslagen stat med økonomisk sammenbrud og et diktatorisk styre under Robert Mugabe. Botswana er til gengæld et succesrigt land med en veldrevet stat, ledet af et stabilt, demokratisk styre.

Begge lande har en traditionel afrikansk økonomisk struktur med masser af småbønder, enkelte storfarmere og rig minedrift – diamanter i Botswana, guld, platin og krom i Zimbabwe. Begge er præget af naboskabet til og konkurrencen fra det Sydafrika, kontinentets mest industrialiserede land. På trods af moderne hovedstæder er landene præget af fattigdom og stor ungdomsarbejdsløshed.

Studierejsen foregår i et klima af optimisme: I december blev Mugabe fjernet fra magten og Zimbabwe formelig sitrer af forventning til den nye præsident, Emmerson Mnangagwa. Han er på valg allerede til sommer, hvor også et nyt parlament skal vælges. Oppositionen har også en ny leder efter demokratiforkæmperen, Morgan Tsvangirai, for nylig døde af kræft. Den nye mand sammenlignes med Frankrigs Emmanuel Macron for sin ungdommelige energi. Også i Botswana vejrer oppositionen morgenluft. Her fire oppositionspartiet samlet for i 2019 at vælte regeringspartiet, der har styret landet siden selvstændigheden i 1964.

Mellem disse kontraster og ligheder byder turen på indsigt i, hvorfor det går i Afrika, som det gør. Hvorfor er de fattige? Hvad lever de af? Hvem får lov at bestemme? Hvilke alliancer er mulige? Hvad med kineserne?

Vi besøger farmere og bønder og miner og fabrikker – og politikere, forskere og journalister. Der bliver også tid til at nyde det storslåede afrikanske landskab og forhåbentlig se nogle af de fascinerende dyr, der stadig trives i netop disse to lande.

Rejsen foregår i det afrikanske forår; klimaet er tørt og varmt med typiske dagstemperaturer i Zimbabwe omkring 25 grader og en anelse varmere i Botswana.

Rejseledere: Charlotte Flindt-Pedersen og Peter Tygesen