Zimbabwe 

29. september – 12. oktober 2018

Med ophold i Harare, Bulawayo, Hwange National Park og Victoria Falls

 

          

 

På efterhånden mange opfordringer lader vi Det Udenrigspolitiske Selskabs efterårsrejse 2018 gå til Afrika – den første rejse, som Selskabet arrangerer til Afrika syd for Sahara. Vi har valgt Zimbabwe, der i hele sin eksistens fra 1980 har været en strømpil for udviklinger på kontinentet. Mange års stilstand under Robert Mugabe er afløst af dynamik, aktuelt udspillet ved et spændende præsident- og parlamentsvalg i slutningen af juli 2018.
 
Der bliver også tid til at nyde det storslåede afrikanske landskab og forhåbentlig se giraffen, elefanten og andre af de fascinerende dyr, der trives vel i netop Zimbabwe.
 
Zimbabwe blev selvstændigt efter en omfattende borgerkrig, hvor to befrielsesbevægelser tvang det racistiske, hvide mindretalsstyre til endelig at indføre demokrati i 1980. Landet har siden været regeret af den ene af disse befrielsesbevægelser, Mugabes Zimbabwe African National Union – Patriotic Front, ZANU-PF. Zimbabwe ligner dermed en lang række andre afrikanske lande, hvor tidligere befrielsesbevægelser har sørget for en bemærkelsesværdig politisk stabilitet, som dog ofte er endt med stilstand. Men nu er denne afløst af en sitrende rastløshed, hvor landet tilsyneladende sammen med Rwanda og Etiopien er på vej til at blive repræsentant for et nyt afrikansk paradigme med økonomisk liberalisme og autoritær politisk styring efter kinesisk forbillede.
 
Programmets tyngdepunkter bliver en blanding af økonomisk politik, kultur og natur. Rejsen begynder i hovedstaden Harare, hvis placering ved landets bedste jord afspejler landbrugets afgørende betydning for Zimbabwes historie og økonomi. Derefter går den med bus til landets næststørste by, Bulawayo, hvor den legendariske britiske kolonist John Cecil Rhodes grundlagde kolonien Rhodesia, som siden blev til Zimbabwe og Zambia. Herfra videre med bus til et af Afrikas mest vildtrige naturreservater, Hwange National Park, før turen slutter ved et af verdens vidundere, Victoriavandfaldet, hvorfra hjemrejsen foregår.
 
Rejsen finder sted i det afrikanske forår; klimaet er tørt og varmt med typiske dagstemperaturer i Zimbabwe omkring 25 grader. Rejsen kan blive fysisk anstrengende. Der må regnes med betydelige transporttider, og deltagerne skal være godt gående. Turens første del foregår i malariafrit område i Harare, mens malaria kan forekomme på den øvrige del af turen. Ingen særlige vaccinationer skulle være nødvendige (bortset fra stivkrampe), men spørg din læge.
 
Studierejsen tilrettelægges af journalist og forfatter Peter Tygesen og direktør Charlotte Flindt Pedersen. Forud for rejsen arrangeres en briefing, hvor Peter Tygesen vil gennemgå program, forberede os på rejsen og give tips om læsning inden afrejsen.

Du kan se programmet og tilmelde dig her: Studierejse til Zimbabwe