Brexit-tur: Studierejse til London (29. oktober – 3.november 2018) 

 

       

 

Resultatet af folkeafstemningen i 2016 om landets fortsatte medlemskab i den Europæiske Union var en overraskelse for mange. Den britiske befolknings beslutning om at trække Storbritannien ud af unionen skabte dog ikke kun panderynker og bekymringer i Bruxelles, Berlin og Paris, men også i mere EU-venlige dele af den engelske befolkning og blandt skotter og nordirer, som hovedsagligt stemte for et fortsat medlemskab.

Det, der startede som daværende premierminister David Camerons forsøg på at skabe ro i sit politiske bagland, tog en helt anden drejning, end Cameron havde regnet med, og dette resulterede i hans tilbagetræden den 24. juni 2016. Efter et par tumultariske uger med interne magtkampe i The Conservative Party stod det klart, at Theresa May skulle overtage fra Cameron. Hendes første opgave som nyudnævnt premierminister blev at lede landet gennem de komplicerede Brexit-forhandlinger med EU, men også at forsøge at holde sammen på et land, hvis interne sammenhængskraft syntes mere og mere tvivlsom.    

Siden de skelsættende begivenheder i sommeren 2016 har Storbritannien gennemgået en ’snap election’ den 8. juni 2017, som endte med et ’hung parliament’, altså et parlament hvor intet parti eller koalition har et flertal til at regere. Mays forsøg på at styrke sin position endte altså med det modsatte; Conservatives tabte 13 sæder, og den siddende May-regerings parlamentariske grundlag er nu afhængigt af det nordirske parti, Democratic Unionist Party, som har 10 sæder i Underhuset.

Der er pres på May fra alle sider. EU ønsker at intensivere Brexit-forhandlingerne, så de resterende EU-lande kan få en afgørelse på deres fremtidige relationer med Storbritannien. Irland ser også gerne en hurtig afgørelse på grænsespørgsmålet ift. Nordirland, så man kan undgå en langvarig problematik, der risikerer at ribbe op i gamle sår omkring konflikten i Nordirland. Samtidig rører Skotland stadig på sig for at få en ny skotsk folkeafstemning om uafhængighed, alt imens utilfredsheden ulmer i Mays bagland, hvilket senest har ledt til at to centrale ministre har forladt regeringen.

Med andre ord, er det på høje tid at Det Udenrigspolitiske Selskab arrangerer en Brexit-tur. Storbritannien, vores tætte samarbejdspartner gennem mange år og vores nærmeste nabo mod vest, har taget en drastisk beslutning, som kan få vidtrækkende konsekvenser for landet selv, såvel som for resten af EU og dermed også Danmark. Formålet med rejsen er at bruge fem dage i London på at prøve at forstå, hvad status er på Brexit-forhandlingerne, hvilke udfordringer fremtiden byder på for Storbritannien, og hvordan de fremtidige dansk-britiske relationer kommer til at se ud. Vi tager til London lige efter EU-topmødet, som ligger den 18.-19. oktober, hvor EU’s stats- og regeringschefer møde i Bruxelles for at diskutere den samlede Brexit-pakke.

 

Se mere om det foreløbige program og tilmelding her.