Verden, især Vesten, producerer mere og mere elektronisk affald. Det er et problem, og FN taler ligefrem om en tsunami af e-affald. Men for fattige lande i Afrika er det også en mulighed. Ghana viser vejen.
En familie, der beslutter sig for at få et større TV. Et ejendomskontor, der skal have ny printer og scanner. En teenager, der skal have den nyeste Iphone – og så også lige nye høretelefoner. Et pizzaria, der skal have udskiftet sine køleskabe. En skole, der skiller sig af med sine stationære computere. En kantine, der ikke kan få sin ovn til at tænde.
Hver eneste dag, måned og år samler der sig store bunker elektronisk affald. Især i Vesten, hvor konstant innovation, voksende efterspørgsel og stadig lavere priser har givet mange millioner mennesker nem adgang til alverdens devices – både i privaten og på arbejdet.
I en alarmistisk FN-rapport fra 2019 er det opgjort, at der hvert år bliver produceret op mod 50 milliarder stykker elektronik på verdensplan, og som konsekvens har der efterhånden samlet sig det, verdensfredsorganisationen både kalder “en tsunami af e-affald” og “den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden”. Ifølge...
Oscar Rothstein (f. 1994) er idéhistoriker fra Aarhus Universitet. Han arbejder som journalist med Afrika som fast stofområde for det undersøgende medie Danwatch. Han har tidligere skrevet for blandt andre Zetland og Information. Han er medlem af redaktionskomitéen for Udenrigs.