Kom tæt på udfordringerne fra Kina (3. maj 2019 – 14. maj 2019)

 

       

 

Selskabet arrangerer i maj 2019 en studierejse til Kina. Formålet er at bringe deltagerne tættere på en virkelighed, der konstant trænger sig på i en dansk og europæisk hverdag: Kineserne kommer hertil i stort tal, kinesiske investeringer flyder ind mange steder i Europa, Kinas virkeligheder trænger sig ind hos os – både kulturelt og socialt – og efterlader mange forvirrede over, om denne ’elefant i forhaven’ bare vil os det godt, hvis den ellers bliver fodret. Eller om der er helt andre og mere dystre realiteter i spil.

Omkring de skelsættende år 1989-91 så det ud til, at Kina rykkede ud i verdens periferi og ville isolere sig fra den globale virkelighed. Men det modsatte skete; kineserne iværksatte gennemgribende reformer, som skabte et velstandsløft uden historisk fortilfælde for millioner af landets egne indbyggere. Kina har nu et volumen på den globale scene, der giver anledning til betænkeligheder og i nogle kredse regulær frygt. Spørgsmålene står i kø:

Hvordan skal vi opfatte Kinas udvikling de seneste tre årtier? Som mirakuløst eller et regulært mareridt? Eller begge dele? Ingen svar bør være forsimplede, for Kina er selvfølgelig anderledes fra både de liberale demokratier i Vesten og de nødlidende og dysfunktionelle samfund i Afrika og Mellemøsten.

Vi tager ud og møder kineserne i deres to vigtigste metropoler, hovedstaden Beijing og det kommercielle knudepunkt Shanghai.

Vi taler blandt andre med erhvervsfolk, der har mangeårig erfaring fra Kina og med dem, der forsøger at få kulturmødet mellem Danmark og Kina til at give resultater. Hvordan har det officielle Kina det med tolerancen over for kritiske og følsomme emner? Hvor går grænserne mellem det accepterede og det risikable? Hvad sker der med den kinesiske selvforståelse i disse år – i takt med at Kina fylder mere og mere på verdensscenen?

I Beijing besøger vi Kinas nye udviklingsbank, Den Asiatiske Infrastruktur- og Investeringsbank, som har en dansker i ledelsen. Vi tager rundt i det kreative kunstdistrikt ’798’, hvor Det Danske Kulturcenter har til huse i en ombygget våbenfabrik, og vi vil forsøge at få møder med det officielle Kina.

Selvfølgelig skal vi også inden for i det klassiske, kulturelle Kina – Kejserpaladset og den Forbudte By. Vi når også en søndagsudflugt til den Store Mur, et monument over klodens længst eksisterende kontinuerlige civilisation.

Turen mellem Beijing og Shanghai foregår med højhastighedstog, en passende afspejling af Kinas udviklingskurs. I Shanghai kommer vi rundt i den bydel, der frem til borgerkrigens afslutning i 1949 var kendt som French Concession – et resultat af de såkaldte ’ulige traktater’, der blev påtvunget Kina i 1800-tallet, og som stadig fylder meget i den kinesiske historieforståelse.

Rejseledere bliver Selskabets direktør Charlotte Flindt Pedersen og journalist Flemming Ytzen. Flemming besøgte Kina første gang i 1978 og er kommet i Kina og dets nabolande mange gange siden. Han har skrevet den anmelderroste bog ’Supermagten Kina – mirakel eller mareridt’  (2008) og har holdt snesevis af forelæsninger om kinesisk og østasiatisk kultur og historie i det danske foreningsliv. Han skriver en ugentlig klumme i Politiken og er regelmæssig kommentator på TV2News.

NB! Praktiske oplysninger: Der er visumpligt til Kina, og alle rejsende skal have et gyldigt visum inden afrejse. Vi er nødt til at tegne visum individuelt, da gruppevisum kan skabe store problemer før afrejse, hvis en eller flere personer ikke kommer med på rejsen.

Vi anbefaler derfor, at I tager kontakt til den kinesiske ambassade i god tid før afrejsen for at få lavet jeres visa. Den kinesiske ambassade indførte den 4. oktober 2018 krav om fingeraftryk ved ansøgning om visum til Kina – dette kan kun gøres personligt på Det Kinesiske Visumcenter i København. Alle rejsende, undtagen børn under 14 år og seniorer over 70 år, skal afgive fingeraftryk. De afgivne fingeraftryk tilknyttes passet og er gældende i fem år (såfremt passets resterende gyldighed er minimum fem år). Rejser du ofte til Kina, behøver du således ikke afgive fingeraftryk hver gang, såfremt du bruger det samme pas. Vi vil selvfølgelig være behjælpelige med koordination samt kontakt og nødvendig dokumentation til ambassade.

Se mere om det foreløbige program og tilmelding her