Coronakrisen har atter demonstreret den enorme værdi af forskning.Men det politiske pres på forskere er alligevel intensiveret, og mange er bange for at udtale sig offentligt. Det er en utrolig farlig udvikling, som må vendes.
Skulle nogen have overset den samfundsmæssige betydning af vores mange forskeres arbejde, så har både coronapandemien og vor tids suverænt største udfordring med klimaforandringerne og en biodiversitet i frit fald understreget behovet, for at forskningen er fri og ikke udsættes for hverken politisk, industrielt eller økonomisk pres.
Derfor gik der chokbølger gennem det danske forskningsmiljø, da to politikere offentligt satte spørgsmålstegn ved navngivne forskeres arbejde og beskyldte dem for at drive aktivistisk forskning, og da Folketinget efterfølgende vedtog en erklæring, som nok skulle opfattes som en garanti for fri forskning, men som alene i sin form sendte et signal med en løftet pegefinger.
Både i forbindelse med uddelingen af L’Oreal priserne i september 2021 til tre unge lovende kvindelige forskere i Danmark og på en international konference ”Academic Freedom” i København den 29. oktober 2021, begge gange med UNESCO som...
Mogens Blicher Bjerregård er journalist hos Freelance International, næstformand for Den danske UNESCO nationalkommission og formand for The European Federation of Journalists.