Samerne er spredt udover fire lande og har – ligesom kurderne – aldrig formået at få deres eget land. Kan medlemskab af Nordisk Råd være vejen frem?
Ligesom kurderne i Mellemøsten er samerne et folk med fælles et sprog – om end talt i mange dialekter – der lever i forskellige nationalstater. Grænserne i Norden er ikke så skarpt bevogtede som grænserne mellem Iran, Irak, Tyrkiet og Syrien, men problemstillingen er den samme. Er samerne etniske minoriteter eller nationale mindretal på vej mod at blive ét folk eller nation? Det er ikke nemt nogen steder i verden og plejer at kræve en krig. Samerne har dog haft det held, at Nordisk Råd måske kan slå bro mellem nationalstater og enheder, der ikke har fuld suverænitet – endnu.
En hård historie
Samerne lever i Nordskandinavien og på Kola-halvøen i Rusland og blev tidligere kaldt ’lapper’ eller ’finner’ og deres bosætningsområder ’Sameland’. De er nu internationalt anerkendt som et ’oprindeligt folk’. Deres antal lader sig ikke beregne eksakt. Historikeren Helge Salvesen anslår, at...