’Miraklet ved Wisła’, hvor Den Røde Hær overraskende blev slået i Polen, fandt sted for hundrede år siden. Hvorfor gik det sådan – og hvordan lykkedes det Polen at overleve som selvstændig stat? Historieskrivningen om krigen er stadig i fuld gang.
Rusland trak sig ud af Første Verdenskrig efter bolsjevikkernes kup i oktober 1917. Men det sejrrige Tyskland forhandlede hårdt og sluttede først fred i Brest-Litovsk 3. marts 1918 under den blodige russiske borgerkrig mellem bolsjevikkernes Røde Hær og deres antikommunistiske modstandere Den Hvide Hær. Freden kostede Rusland Ukraine, Hviderusland, Litauen, Letland og Estland og Kaukasus, mens Finland blev selvstændigt allerede i december 1917. Den tyske sejr gav håb om en genetablering af det Polen, der var blevet delt mellem Rusland, Preussen og Østrig i 1700-tallet. Polsk selvstændighed var også et amerikansk krav, så det tyske nederlag i efteråret 1918 forøgede muligheden.
11. november overdrog det tyskdominerede regentskabsråd magten til Józef Piłsudski (1867-1935), der havde ledet de polske tropper, som havde kæmpet på Tysklands og Østrig-Ungarns side mod Rusland i øst. Under verdenskrigen havde der været to strategier for at genoprette et...