Siden angrebet på World Trade Center i 2001 har jihadisme og krigen mod terror været nøgleord i Danmarks udenrigspolitik i Mellemøsten.Men vores midler og metoder har vist sig at være helt forkerte.Udenrigs bringer et uddrag af Jakob Sheiks bog Vi tabte om Afghanistan.
Skal vi beskrive forebyggelsen af militant islamisme de sidste 20 år, kan vi forsimplet tale om den som et løg. Løgets kerne er den borger, der potentielt kan ende som jihadist, og faseskiftet i krigen mod terror fra globalt til lokalt fokus – fra den ydre kamp mod personer og organisationer i fjerne egne til den indre kamp mod hjemlig radikalisering og farlig tænkning har haft afgørende betydning for, hvordan vi har opfattet rækkefølgen af løgets lag.
Kernen omgives af borgerens omgangskreds (for eksempel nære relationer), udenom ligger lokalmiljøet (for eksempel ressourcepersoner, skole, arbejdsplads og foreninger) efterfulgt af de kommunale indsatser (for eksempel opbyggende forebyggelsesindsatser som fritidsaktiviteter og foregribende indsatser som mentorforløb), i næste lag kommer indsatserne fra de nationale myndigheder, herunder politi og PET (for eksempel indgribende indsatser som anholdelse og retsforfølgelse), og uden om dette findes den...
Jakob Sheikh er journalist og forfatter til bøgerne Danmarks børn i hellig krig og Vi tabte. Fra 2010 til 2017 var Jakob Sheikh ansat på Politiken, og fra 2017 til 2019 var han særlig rådgiver for daværende justitsminister Søren Pape.