Kina har store planer i rummet – isærpå Månen, som er en vigtig del afKommmunistpartiets strategiskefortælling om sig selv sommenneskehedens fremskridtstog.USA er dog stadig foran i kapløbet ogkommer øjensynligt til at være det inogle år endnu.
Rummet fylder meget i kinesernes bevidsthed. Man har ligefrem en ’national dag for rummet’ den 24. april. TV og aviserne – for ikke at tale om de sociale medier – er dybt optagede af billeder af kommende rumstationer og månelandinger og af billeder af glade taikonauter, der er den kinesiske betegnelse for astronauter, som er på vej ud til eller er kommet hjem fra rummet.
Månen fascinerer kineserne. Månen er poesi, magi, energi, frihed, myte, religion. Chang’e er den kvindelige gud for månen, og månen forbindes med menneskelige følelser som venlighed, lys og glæde. Kinas største fest er begyndelsen af måneåret, i januar eller februar. Det, at foråret er på vej, fejres ved at tage hjem til familien, og det medfører en gigantisk indre immigration, hvor hele den kinesiske befolkning på én gang rejser rundt i det store land.
Månen er således et symbol, men også en meget nærværende strategisk realitet.
Bertel Heurlin er professor em. i statskundskab på Københavns Universitet, leder af Kinaprojektet ved Center for Militære Studier, Københavns Universitet samt Kina-kommentator.